Aviation – Luchtvaart – Lucht-transport

Aviation of wel luchtvaart of lucht-transport staat voor transporteren van luchtvaartuigen door de dampkring.  De industrie die te maken heeft met de luchtvaart behoort ook onder de noemer Aviation , zo ook dienstverlening en de infrastructuur.

De luchtvaart word in twee categorieën onderverdeeld de burgerluchtvaart en de luchtmacht.
De burgerluchtvaart word ook weer onderverdeeld in twee categorieën, de commerciële luchtvaart en de particuliere luchtvaart.

Burgerluchtvaart

Commerciële luchtvaart: Bestaat uit lijndiensten en charterdiensten die passagiers en/of vracht vervoeren met een winstgevend oogmerk. De gebruikte luchtvaartuigen uit de commerciële luchtvaart heten verkeersvliegtuigen.
Particuliere luchtvaart: Hierbij wordt gebruik gemaakt van privé vliegtuigen voor het transporteren van passagiers en/of vracht.

Luchtmacht

De luchtmacht is een militaire organisatie. De luchtmacht word ook wel luchtwapen genoemd. De luchtmacht is een organisatie die opereert in de lucht afspelende oorlogen. Hierbij word gebruik gemaakt van verschillende luchtvaartuigen zoals, helikopters, gevechtsvliegtuigen, bommenwerpers en andere vliegtuigen.

Zweefvliegen

Het vliegen met een zweefvliegtuig, ook wel zweefvliegen genoemd. Zoals de naam al doet vermoeden, zweef je door de lucht met zweefvliegen en maakt een zweefvliegtuig dus geen gebruik van een motor. Een zweefvliegtuig wordt de lucht in geholpen door middel van een lier, waarna het meestal een dalende vlucht zal vervolgen. Om een te kunnen zweefvliegen heb je een heel team nodig en is dit dus ook echt een teamsport.